Weerzien met Henk Slings door Henk Stolk

http://www.drcdemol.nl/nieuws/2682

 

Gerhard Klijnhout

Verhaal Henk Stolk. foto; Sportactiefoto

 Als wielrenner viel Gerhard Klijnhout op door zijn inzet, passie en durf. Eigenschappen, die hem na het beëindigen van zijn carrière goed van pas komen. Met de overname van de Dordtse fietsenwinkel van Cees Boelaart in 2009 toonde hij lef. De in ’s-Gravendeel geboren jonge ondernemer houdt zich in de volkswijk Oud- Krispijn met zijn bedrijf Klijnhout Fietsen al vier jaar prima staande. Sterker: hij betrekt in deze economische barre tijden volgend jaar maart zelfs een nieuw en groter pand aan de Dordtse Reeweg-Oost.  ,, Het oude pand van de Schoenen Reus’’, preciseert de bijna 36-jarige oud-coureur’

Lees meer;  Weerzien met Gerhard Klijnhout

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AdrieSteenselen-defDonderdag 30 april is het voor de 59ste maal dat de wielerronde van ‘s-Gravendeel wordt georganiseerd. Een criterium dat vooral in de laatste jaren tot een van de hoogtepunten van het wielerseizoen kan worden beschouwd. Met veel toeschouwers langs de kant, die volop genieten van mooie wielersport. Een van die aandachtige toeschouwers is zonder twijfel Adrie van Steenselen. Op twintig augustus 1955 was de inwoner van ’s-Gravendeel, toen nog woonachtig in Mijnsheerenland de eerste winnaar van de koers in het Seuterdorp.

Peter Plaisier kende zijn plaats in het wielerpeloton

Oud-renner maatschappelijk goed terecht gekomen 

ALBLASSERDAM - Peter Plaisier begon zijn wielercarrière in 1967 bij de liefhebbers en is in zijn hart altijd liefhebber gebleven. De niet bepaald met een vlijmscherpe eindsprint begiftigde Alblasserwaarder was blij met iedere korte klassering. Van een in de Ronde van Zwijndrecht behaalde vijfde plaats kan hij nog altijd genieten.   ,,Ik kwam voorop te zitten in een kopgroep van vijf met Piet Kleine, Jos Bol, Erik Dekker en Bart Voskamp. We bleven weg. Hoeveelste ik ben geworden ? Wat dacht je ? Vijfde natuurlijk. Ik had een sprint als een strijkijzer. Vijfde, mooi toch verliezen van zulke mannen is geen schande.’’

Dick Verdoorn in Zuiderzee.2jpgDick Verdoorn, een paar jaar geleden gestopt als gangmaker, was midden in vorige eeuw een verdienstelijk baanrenner die heel wat prijzen won. Wat gebeurde in wedstrijden op de Amsterdamse stadionbaan en natuurlijk op het baantje op de Kromme Zandweg in Rotterdam. In het Antwerpse Sportpaleis stond hij te boek als de renner met de meeste overwinningen. In zijn nadagen, eigenlijk was hij al gestopt, werd hij door Charles Ruys in 1968 gevraagd om mee te doen aan de eerste Rotterdamse naoorlogse zesdaagse.

foto's zijn van Cor Vos en Peter Schoonen

 

 

Bertus Bitter, een vooruitstrevende zakenman en weldoener voor de wielersport

Bertus Bitter was eind jaren dertig een verdienstelijke wielrenner. Uitgerust met een voor prijsrijders uiterst belangrijke eigenschap, de Rotterdammer beschikte over een rappe eindsprint. Maar net zoals voor veel van zijn leeftijdgenoten, die verdomde oorlog strooide roet in het eten en zorgde er voor dat een hele generatie hun plannen in duigen zag vallen. Bertus moest zelfs stoppen met koersen, nadat de Duitsers in Dordrecht zijn racefiets in beslag hadden genomen. Andere belangrijker zaken kwamen aan de orde, ook nadat de vrede was getekend. Er moest brood op de plank komen en Bitter begon in het in de Eerste Pijnackerstraat op de hoek met de Zoomstraat een fietsenzaak, Verbi geheten. Genoemd naar de eerste letters van de achternaam van zijn vrouw Sjaan, die voor haar trouwen Verbeek heette en de eerste twee letters uit de achternaam van Bertus zelf. Al grapte vrouw Sjaan wel eens, dat alleen de I van hem was.

Lees verder, klik op; Bertus Bitter

Wim Deelen, een stylist uit de Alblasserwaard

Door Henk Stolk

Wim DeelenROTTERDAM – Hoewel zijn wielercarrière maar een kleine tien jaar heeft geduurd betekent het geenszins dat de 68 jaar geleden in Nieuw-Lekkerland geboren Wim Deelen geen gespreksstof heeft. In zijn gezellige woning, gesitueerd naast de peilers van de Van Brienenoord Brug, vertelt de in 1969 naar de Maasstad verhuisde, goedlachse oud-prof honderduit over zijn belevenissen. ,,Ik heb eens een fiets bij oud-schaatser Anton Verhoeven, ja die met vier anderen de Elf Steden Tocht heeft gewonnen, gekocht. Verhoeven was een scharrelaar en had een ijzerzaak, waar hij ook fietsen verkocht. Ik kocht een mooie dokter Mann fiets. Achteraf bleek die fiets gejat te zijn.’’

 

Weerzien met Werner Swaneveld

SWANEVELD Werner'Wielrennen heeft mijn karakter gevormd’

ROTTERDAM - Sport is de rode draad in het leven van oud-wielrenner Werner Swaneveld. Zijn leven staat immers al van jongs af aan in het teken van de sport.

 

 

In zijn jeugdjaren versloeg de geboren Dordtenaar in Het Land van Valk op een gewone fiets alle buurtgenoten in straatwedstrijdjes. Veldvoetbal, op latere leeftijd ook zaalvoetbal op niveau in zijn toenmalige woonplaats Oudenbosch, gingen hem eveneens gemakkelijk af.

rien de roon01jpg

Marathonschaatser Rien de Roon geeft nog altijd lezingen

,,Het schaatsen beheerst nog altijd mijn leven’’

door; Dan Rolandus foto's; privé collectie Rien de Roon

lees verder, klik op; rien de roon