Ronald Roos winnaar in de Ronde van Krimpen aan den Ijssel, hij klopt in de eindsprint Coen Otterspeer.

1347175329Nroos wint krimpen javelin{Door Hans van Houdt}

Foto is van Javelin. 

Ronald Roos bindt Wielerronde van Krimpen aan den IJssel opnieuw aan zegekar

Ronald Roos weet wat het is om de wielerronde van Krimpen aan de IJssel te winnen. De Hollandse Belg was twee jaar geleden al eens eerste aan de Parkzoom, zaterdag was het weer raak. In een spannende eindsprint klopte de inwoner van Merksplas met centimeters verschil de lokale held Coen Otterspeer terwijl Lars van de Vall uit Ouderkerk aan de Amstel derde werd.

 

 

De vierde man uit de kopgroep Bart van den Berg uit de Alblasserwaard viel na een kamikaze aanval in de finale net buiten het podium.

Met twintig coureurs aan de start was de wielerkoers in Krimpen toch het aanzien waard. Voor de deelnemers was het, ondanks het gereduceerde rennersveld, een moeilijk karwei zoals nationaal kampioen bij de eliterenners zonder contract Koos Jeroen Kers uit Amstelveen, de uitblinker in de koers, het aangaf. ,, Ik ben zeker tien maal in de aanval gegaan. Ook andere renners probeerden weg te komen. Maar het is net of je in een grote kopgroep rijdt, iedereen rijdt achter iedereen aan. Het tempo lag dan ook bijzonder hoog’’.

Het duurde dan ook lang voordat er een afscheiding tot stand kwam. Na een eerste poging van Roos en Otterspeer toonde Westlander Paul Helderman zich diverse malen aan het front, hij kreeg evenmin ruimte. Net zo min als de Pielsrenner Bram de Kort, Pieter Israël of Marco Kuijvenhoven. Zelfs een veel belovende solo van Koos Jeroen Kers, vorige week nog winnaar in Dordrecht droeg niet tot het einde. ,,Ik ging te vroeg’’, treurde de kampioen. ,,Er was zeker nog 25 kilometer te gaan. Ik had gehoopt dat er versterking bijkwam, toen dat niet gebeurde voelde ik mijn benen vol lopen’’.

Kers had dan ook de kracht niet meer om te reageren op de beslissende ontsnapping die door Ronald Roos werd opgezet. De inmiddels 46 jarige coureur heeft nog steeds een goed koersinzicht en de conditie om daar gehoor aan te geven. ,,Dat gaat niet vanzelf’’, genoot de winnaar na afloop, daar moet je veel voor doen en nog meer voor laten. In de laatste ronde probeerde Bart van den Berg weg te rijden. Voor mij was dat een ideaal mikpunt. Vlak voor de bocht ben ik over hem heen te gaan en op de zwaarste versnelling naar de meet door gereden. Coen Otterspeer kwam nog dicht, maar gelukkig kon ik nog net voor blijven, mijn derde zege van dit seizoen, toch niet slecht voor een oudje’’.

Aanvankelijk was Ouderkerker Coen Otterspeer natuurlijk teleurgesteld. ,,Ik had hier graag willen winnen, zo dicht bij huis, met al die supporters. Maar Roos verraste mij voor die laatste bocht. Ik reageerde te laat, hij pakte zo maar drie lengten. Bijna reed ik het gat nog dicht, kwam net centimeters te kort. Jammer, maar een tweede plaats, mijn derde podiumplek dit seizoen is toch ook mooi’’.

1347175329Nroos wint krimpen javelinFoto is van Javelin.