World Ports Tour een succes

foto; Cor Vostheo bos

(Door Hans van Houdt)

Met Tom Boonen als eind- en etappewinnaar en met Theo Bos als snelste man in de rit van Antwerpen terug naar Rotterdam stonden twee verdienstelijke winnaars in de eerste uitgaven van de World Ports Classic op het podium. Een affiche om trots op te zijn, waarmee de kers op de taart op deze nieuwe koers werd gezet.

 Juist in deze koers werd een gangbare menig gelogenstraft dat door de vlakke wegen in deze contreien geen mooie koers kon worden voorgeschoteld. Vooral in de rit naar Antwerpen was om te smullen. Met windkracht vijf in de rug, werd het tempo zo hoog opgeschroefd, dat er een voorsprong van een half uur op het snelste schema werd geboekt.

Met een gemiddelde snelheid van meer dan 51 kilometer per uur werd een record gevestigd. Het hoge tempo kende slachtoffers. Al voor Hellevoetsluis was het peloton in vier groepen uiteen gevallen. Tussen de kopgroep en de eerste jagers was het verschil nooit meer dan een minuut, pas in Antwerpen wisten de jagers aansluiting te vinden. Voor Tom Boonen maakte dit niets uit, soeverein sprintte hij naar de zege, waarmee de basis voor de eindoverwinning was gelegd.

theo bos