Jochem van der Doelen stooft favorieten een kool, amateur wint wielerronde van Hank

(Door Hans van Houdt)

>>foto Teus AdmiraalDoelen1

Jochem van der Doelen zorgde gisteren in de wielerronde van Hank voor een daverende verrassing. De amateur uit Nuland won na een sterke solo de gecombineerde koers voor eliterenners, beloften en amateurs.

 

Hiervoor liet de 31jarige ondernemer heel wat ‘toppers’ achter zich. Want renners als Lars van der Haar uit het RABO offroad Team, Ronald Roos, zaterdag nog winnaar in Krimpen aan den IJssel en nationaal kampioen Koos Jeroen Kers, die nog in de achtervolging gingen, kwamen geen meter dichterbij en moesten zich in deze volgorde met de volgende ereplaatsen genoegen nemen.

De winst was verdiend voor Jochem van der Doelen. Al eerder had hij geprobeerd om afstand te nemen. Omdat hij niemand meekreeg staakte hij zijn poging. ,,Daarna is hij nog een paar maal gegaan’’, verzuchtte Lars van der Haar, de wereldkampioen veldrijden bij de beloften. ,,Ik ben hier van start gegaan als voorbereiding op het crossseizoen. Van mijn trainer moest ik snel vertrekken, omdat het ook bij de veldrijders zo gebeurt. Daarna moest ik wel even op adem komen. Maar in de slotfase had ik weer goede benen. Ik heb zeker vier, vijf maal gereageerd op ontsnappingen van die Van der Doelen. Eenmaal reageer ik niet, rijdt hij zo weg. Niemand die achter hem aanging, onbegrijpelijk’’.

Doelen1

Jochem van der Doelen hoorde het glimlachend aan. Op de vraag waarom hij de overstap niet maakt naar de eliterenners reageerde de winnaar van 15 koersen dit seizoen met; ,,Daarvoor heb ik het veel te druk. Ben aannemer, veel tijd om te trainen heb ik niet. Eens een keer met de ‘grote’ jongens mee rijden is leuk, dat ik win nog mooier. Maar ik blijf amateur, heb ook een gezin. Mijn vrouw ziet me komen ik volop ga koersen’’.

Malaya van Ruitenbeek was de renner die de koers in Hank op gang schoot. De Hagenaar was al eens met Ronald Roos en Mitchell Boet op stap, hij was ook de grondlegger van de eerste serieuze ontsnapping. Met hem kwamen Nederlands kampioen Koos Jeroen Kers, Gerwin de Regt voorop, ook Ronald Roos zat daar bij net als Yondi Schmidt en Jochem van der Doelen. Ondanks de kwaliteit in deze kopgroep lukte het toch nog een jachtgroep van vijf coureurs aansluiting te vinden. Daarbij Lars van der Haar, Lars van de Vall en Nicky Verdaasdonk en de amateurs Bart Harmsen en Jeroen Jansen. Met deze elf koplopers was de slag gevallen,

Bij hen ontbrak wel Robert de Poel, de kampioen bij de amateurs. Vorige week behaalde de Dordtenaar in een gecombineerde koers van elite, beloften en amateurs in Zierikzee een derde plaats. ,,Slag gemist’’, gaf Poelleke als oorzaak aan. ,,We gingen in vliegende vaart van vertrek. Ik reed voortdurend mee van voren, even niet opletten en ze waren weg’’. Bij de junioren won Milan Brons uit Almere, die medekoplopers Sem van de Bogaert uit Poeldijk klopte. Drie eerdere koplopers Twan Middelburg, Glenn van Nierop en Bjorn van der Heijden kwamen door een overstekend kind in gewonnen positie ten val.