Derek Abel Beckeringh wint Ameide

Foto's zijn van Javelin

1348650954NAmeide

Derk Abel Beckering (Rucanor Line Cyclingteam) werd verrassend winnaar van de wielerronde van Ameide. De renner uit Amstelveen klopte in de eindsprint Malaya van Ruitenbeek (WV Schijndel), Dennis Smit (Metec) en Westlander Nick van der Meer.

Hier het verslag van Dan Rolandus

 

Derk Abel Beckeringh sluwe vos in Ameide

{Door Dan Rolandus}

Ameide_ Derk Abel Beckeringh sloeg het advies van zijn fietsvriend Bart van Haaren niet in de wind. ,,Toen Bart mij bij het ingaan van de laatste ronde toeriep om te gaan, sloeg ik meteen een gat,’’ beschreef de 19-jarige renner van Rucanor-Line zijn fraaie overwinning in de Ronde van Ameide.

1348650041NAmeide podium

De negende uitgave van de Ronde van Ameide voor elite/beloften had meer weg van een ‘rondo’ waarbij de renners ruim 82 kilometer lang aan een dik touw in een razend tempo in het rond werden getrokken. De gemiddelde snelheid van de winnaar op het elfhonderd meter lange parcours bedroeg dan ook 44.703 kilometer per uur. ,,Het was één lange vlucht, waarbij ik wist dat je als eerste uit de laatste bocht moest komen om de zege te behalen,’’ aldus Amstelvener Derk Abel Beckeringh. De student Sport en Bewegen aan de VU in Amsterdam was halverwege koers mee gesprongen met een groepje van vier renners aangevoerd door Malaya van Ruitenbeek. De Haagse uitblinker in de koers kreeg verder broer Emmanuel van Ruitenbeek, Bart van Haaren (beiden Koga), Jos Koop, Erick Tol, Coen Otterspeer (allen De Waardrenner), Dennis Smit, Paul Moerland (beiden Metec), Cor van Leeuwen (NWG Groningen) en Nick van der Meer (Westland Wil Vooruit) in zijn wiel mee. De elf bijeengekomen leiders lieten de carrousel geolied ronddraaien. Elf kilometer verder knapte de lijn, waarop Tol, Van Leeuwen, Moerland en Koop achtergebleven het nakijken kregen. Wim Stroetinga, de winnaar van vorig jaar, bleef in de achtervolging op de leiders uiteindelijk steken bij de afhakers. De zeven overblijvers hielden vervolgens lange tijd de boot af om het peloton te dubbelen. Pas nadat Malaya van Ruitenbeek de leidersprijs niet meer kon ontglippen, grepen de ‘zeven’ de staart van de groep, die pas werd losgelaten nadat de jury besloot tot afsprinten. De zeven koplopers kregen in de zinderende finale vrij baan voor een spervuur aan demarrages. Maar het was uiteindelijk Derk Abel Beckeringh, die in de sprint Malaya van Ruitenbeek en Dennis Smit te slim af was. ,,Ik reed best goed, maar weer geen winst. Iedereen zat te kijken naar de mannen van Metec en Koga. Als je zelf geen initiatief neemt, weet je bijvoorbaat dat je niet wint. Ik kan aardig sprinten, maar liet me verassen,’’ baalde Van Ruitenbeek. Dennis Smit was content met zijn derde plaats. ,,Mijn versnellingskabel was gebroken, zodat ik alleen nog op de ‘elf’ kon rijden, en dan nog podium rijden.’’ Jan Muis uit Giessenburg zegevierde bij de masters 40+. Matthieu Hendriks uit Krimpen aan den Lek passeerde de streep voor Roosendaler Raphael Gabriels als tweede.