Twan van den Brand op herhaling in Dordrecht

veldrit dordt1Door Hans van Houdt

Foto's; www.fotokoos.nl

Twan van den Brand en de veldrit van Dordrecht hebben een band met elkaar. Vorig jaar werd de inwoner van Volkel al winnaar van de cross bij De Mol, gisteren evenaarde hij die prestatie. Nu presteerde hij dat met overmacht, zorgde in de ouverture voor een eerste schifting om half koers nog eens te versnellen, waardoor niemand van de zeven overige koplopers hem kon volgen. Afgetekend kwam hij als eerste over de finish, net als vorig seizoen de eerste zege van het jaar. Thuisrijder Jasper Ockeloen eindigde eveneens zoals in de voorgaande editie opnieuw als zevende.

veldritdordt2

Toch is Toine van den Brand een meer dan verdienstelijke crosser, een die zich net onder de nationale top bevindt. Vierde werd hij bij de profs in het nationale kampioenschap, 21st op het wereldkampioenschap in het Belgische Koksijde. Op de weg was hij nog vierde in de Omloop van de Hoeksche Waard. De liefde bij hem ligt echt in het veld. ,,Ik ben op mijn achtste jaar gaan wielrennen’’, is zijn verklaring. ,,Van jongs af aan vond ik crossen het leukst. Lekker ploeteren in het veld, veel explosiever en veel korter. In een uur tijd moet je een prestatie leveren. Op de weg zit je daarvoor wel vier, vijf uur op de fiets, laat me dan maar lekker in het veld rijden’’.

Op het parkoers van De Mol kreeg Twan van den Brand daarvoor een technisch traject, uitgezet door Jacob Sintnicolaas voor geschoteld. ,,Dat heeft mijn voorkeur’’, uitte hij zijn waardering. Van af de start ging hij in de aanval, wat een kopgroep van acht ten gevolg had. Daarbij had hij het geluk dat zijn grootste tegenstrever in de koers, de Belgische kampioen bij de beloften Cevin Cant uit Lille in de Kempen een valse start kende.,,Ik kwam in de openingsronde ten val, door materiaalpech verloor ik veel tijd’’, treurde de Belg. ,Eer ik weer op mijn reservefiets zat, waren de koplopers te ver weg. Je hoopt dan nog wel dat het voor stil valt, maar dat gebeurt zelden in zo’n grote groep’’.

Ook nu weer kwam die verwachting niet uit, wat grotendeels op rekening van Twan van den Brand kon worden geschreven. De kopgroep was echter te groot naar zijn zin, waardoor hij half koers nog eens het tempo verhoogde. Niemand die hem kon volgen, ook Jasper Ockeloen niet. ,,Ik zit vandaag voor het eerst weer op mijn crossfiets en heb zaterdag nog meegedaan aan het ploegenkampioenschap op de weg met De Mol’’, was het excuus van de Dordtenaar. Veel veldritten zal ik dit seizoen niet rijden, mijn focus ligt meer op de weg. Volgende week mag ik met de nationale selectie meedoen aan de ‘kleine’ Ronde van Lombardijen. Dat is voor mij een stuk belangrijker.