Michael Mørkøv/Pim Ligthart eerste leiders in  20ste Amsterdamse zesdaagse

Adam01

Foto’s zijn van Javelin.

De kop is er af. Op de eerste avond van de Amsterdamse zesdaagse is een gemêleerd gezelschap van start gegaan voor de eerste Six van dit seizoen. Waarin duidelijk was dat menig renner nog aan het baanritme moest wennen. In de grote ploegkoers over bijna een uur duurde het dan ook even, voordat de boel op gang kwam. Daarna kwam het gebruikelijke spel van ronden nemen, waarin de vier favoriete koppels het behendigst waren. In de eindsprint van de koers was Peter Schep net even rapper dan de uitblinkende Iljo Keisse (zie foto links). Leiders van de eerste dag was toch het Deens/Nederlandse duo Michael Mørkøv en Pim Ligthart. Zij hebben acht punten voorsprong op de Nederlanders Peter Schep en Wim Stroetinga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

adam02

 

Bron van volgend stuk: Zesdaagse Amsterdam

Voor de uitslagen klik op onderstaande linken.

Michael Mørkøv en Pim Ligthart kunnen terugkijken op een prima eerste dag van de Zesdaagse van Amsterdam. Het Deens/Nederlandse duo gaat met 63 punten aan de leiding in het algemeen klassement. Wim Stroetinga en Peter Schep bezetten de tweede plaats met 55 punten. Iljo Keisse en Niki Terpstra volgen op de derde plaats met een totaal van 51. Alle drie de duo’s hebben evenals de nummers vier Robert Bartko en Jens Mouris (31 punten) minimaal één ronde voorsprong op de overige koppels.

Voor Mørkøv en Ligthart was het tijdens het eerste onderdeel van de dag meteen raak. Nadat titelverdedigers Keisse en Terpstra ‘de dans’ openden en de eerste sprint van de koppelkoers met zes tussenspurts wonnen, hielden Mørkøv en Ligthart knap gelijke tred. In de eindsprint wisten ze beide Omega Pharma-QuickStep-renners zelfs te verslaan, waardoor ze de eerste leiders van de 20e Zesdaagse van Amsterdam werden.

Door consequent van voren te koersen hielden Morkov en Ligthart hun leidende positie vast tot aan het einde van de avond. Een knappe prestatie, zeker van Ligthart, die afgelopen week in China nog deelnam aan de Tour of Beijing. De Vacansoleil-DCM-renner maakte daarvoor ruim twintig vlieguren en reed 750 kilometer door de Chinese smog.

In de koppelkoers over zestig minuten plus tien ronden werden de rondes gepakt door de vier koplopers. Eerst grepen Keisse/Terpstra en Mørkøv/Ligthart met nog tien minuten te gaan een ronde. In het slot lukte dat Stroetinga/Schep en Mouris/Bartko ook, al leken zij in eerste instantie te laat de aanval te hebben ingezet.

Schrikmoment
Het Amsterdamse publiek beleefde in de koppelafvalkoers een schrikmoment dat gelukkig met een sisser afliep. Nick Stöpler ging tegen het hout en de toeschouwers, die de keiharde val van de jongeling tijdens de Zesdaagse van Rotterdam nog niet vergeten waren, hielden hun adem in. In Ahoy liep Stöpler een lelijke knieblessure op die hem lang aan de kant hield. Maandag in Amsterdam kon hij zelf weer opstaan en op zijn fiets stappen.

Dag 1:

19:11 uur: De eerste koppels zijn inmiddels op de baan verschenen. Een voor een worden ze aan het publiek voorgesteld.

19:30 uur: Alle koppels zijn voorgesteld aan het publiek. We gaan nu beginnen aan de koppelkoers.

19:47 uur: Ligthart/Morkov wint het eerste onderdeel. Het Nederlands/Deense koppel wint de eindsprint en houdt Keisse/Terpstra achter zich. Havik/Stöpler wordt derde.

20:01 uur: We zijn begonnen met de tijdrit over één ronde. Veldt/Pronk leidt met 10:348 nadat zes koppels de baan zijn opgeweest. Veldt werd vorige week nog vierde op het omnium van de wereldbeker in het Colombiaanse Cali.

20:12 uur: Ook de wereldkampioenen Van Hoecke/De Ketele komen niet aan de tijd van Veldt/Pronk. De twee Nederlanders winnen in 10:438, Stroetinga/Schep worden tweede in 10.539, Morkov/Ligthart derde: 10.540.

20:24 uur: Schrikmomentje tijdens de koppelafvalkoers. Nick Stöpler, begin dit jaar zwaar geblesseerd geraakt aan de knie bij een crash tijdens de Zesdaagse van Rotterdam, gaat onderuit. Het lijkt gelukkig mee te vallen. Het maatje van Yoeri Havik (AA Drink) loopt zelf terug naar het rennerskwartier.

20:33 uur: Van Hoecke/De Ketele wint de koppelafvalkoers. De Belgen zijn Morkov/Ligthart net te snel af. Keisse/Terpstra wordt derde..

20:45 uur: Het eerste sprintersonderdeel zit erop. Het duurde even voordat duidelijk was wie had gewonnen, omdat ook de finishfoto niet zomaar uitsluitsel gaf, maar uiteindelijk wordt Nederlander Bart Hommes aangewezen als winnaar van de keirin.

21:05 uur: De eerste derny-race wordt gewonnen door Wim Stroetinga. De Fries houdt op de finish een wiel over op Yoeri Havik, die tweede wordt. Joop Zijlaard hing lang achterin met Robert Bartko, maar toen het einde naderde waren de twee gewoon weer van voren te vinden. De Duitser kon het tempo van zijn gangmaker echter niet volgen en werd derde

21:24 uur: Marc Hester, partner van Nolan Hoffman, wint de afvalkoers. Klik hier voor de complete uitslag.

21:34 uur: Erop en erover noemen ze dat. Met een ultieme krachtsinspanning knalt Iljo Keisse twee ronden voor het einde van de tweede derny-race voorbij aan Morkov. De bloemen zijn voor de Belg.

21:52 uur: De winst op het tweede onderdeel van de Sprinters Cup, de tijdrit over één ronde, gaat naar David Daniell. De Brit was in een tijd van 10.812 de snelste..

21:59 uur: De elite mannen rijden hun koppelkoers over zestig minuten plus tien ronden. Keisse/Terpstra, Havik/Stöpler en Bartko/Mouris hebben een ronde voorsprong gepakt.

22:26 uur: Nog twintig minuten te gaan. Marvulli/Lampater gaat solo aan de leiding met een ronde voorsprong.

22:49 uur: De zestig minuten en tien ronden - in totaal 257 ronden - zitten erop. Vier duo's hebben een rondje voorsprong genomen: Stroetinga/Schep, Keisse/Terpstra, Morkov/Ligthart en Bartko/Mouris. Stroetinga en Schep schrijven uiteindelijk de koppelkoers op hun naam door in de eindsprint Keisse/Terpstra te verslaan. Klik hier voor de complete uitslag.

23:04 uur: Sprinters Cup: David Daniell wint de sprint finale.

23:26 uur: Stroetinga/Schep noteren in de tijdrit over twee ronden een tijd van 22:438, die door niemand wordt verbeterd. En dus kunnen de twee twintig punten bijschrijven.

23:44 uur: De Zwitsers Cyrille Thièry en Loïc Perizzolo besluiten de dag met winst in de supersprint. Morkov en Ligthart gaan aan de leiding in het algemeen klassement.

adam03

Mannen Elite: Uitslag 05 - Rit 1 Elite Kopelkoers 6 Sprints Uitslag 06 - Rit 2 Elite Tijdrit Uitslag 07 - Rit 3 Elite Koppelafvalkoers Uitslag 09 - Rit 4 Elite Dernys 1e Serie Uitslag 10 - Rit 5 Elite Afvalkoers Uitslag 11 - Rit 6 Elilte Derny's 2e Serie Uitslag 13 - Rit 7 Elite Koppelkoers Uitslag 15 - Rit 8 Elite Koppeltijdrit Uitslag 16 - Rit 9 Elite Supersprint(inclusief algemeen klassement na dag 1)

Sprinters Cup: Uitslag 08 - Rit 1 Sprint Cup Keirin Uitslag 12 - Rit 2 Sprint Cup 200 Mtr Uitslag 14 - Rit 3 Sprint Cup Finale (inclusief algemeen klassement na dag 1)

Mini's: Uitslag 01 - Rit 1 Mini Tijdrit Uitslag 03 - Rit 2 Mini Koppelkoers (inclusief algemeen klassement na dag 1)

Junioren: Uitslag 02 - Rit 1 Junioren Scratch Uitslag 04 - Rit 2 Junioren Koppelkoers (inclusief algemeen klassement na dag 1)