adam07Michael Mørkøv en Pim Ligthart gaan ook na de tweede avond van de Zesdaagse van Amsterdam aan de leiding in het algemeen klassement. De Deen en Nederlander zagen Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke qua puntenaantal naderen, maar hebben nog steeds een ronde voorsprong op de twee Belgen die de tweede plek bezetten.

foto's Javelin. Bron Amsterdamse zesdaagse.

 

adam04

Iljo Keisse en Niki Terpsta staan derde en hebben ook een ronde achterstand op het Deens-Nederlandse duo, maar hun puntentotaal ligt lager. De twee Omega Pharma – QuickStep-renners hebben er 86, terwijl Mørkøv/Ligthart en De Ketele/Van Hoecke elkaar met 108 en 105 veel minder ontlopen. Keisse en Terpstra zijn echter wel dichtbij een bonusronde.

 

Aanval Tijdens de koppelkoers over zestig ronden, het eerste onderdeel van de avond, vielen Terpstra en Keisse de koppositie van Mørkøv en Ligthart aan. De twee Omega Pharma – QuickStep-renners eindigden uiteindelijk als tweede achter De Ketele en Van Hoecke, wat  genoeg was om het totaal van Mørkøv en Ligthart te evenaren. Ze vielen in de koppelafvalkoers vervolgens lelijk door de mand. Na een vroege uitschakeling zagen ze hun concurrenten winnen en dus weer uitlopen. In het vervolg van de avond ontliepen Mørkøv/Ligthart en Keisse/Terpstra elkaar niet veel, waardoor het gat continu rond de twintig punten bleef.

 

Ook in de koppelkoers over zestig minuten plus tien ronden konden Keisse en Terpstra geen grote verschillen maken. Al probeerden de twee het wel. Telkens zagen ze hun concurrenten volgen of in de tegenaanval gaan. In de finale van de koers hadden de twee duo’s, samen met De Ketele/Van Hoecke en Havik/Stöpler, uiteindelijk een ronde voorsprong, waardoor de laatste tien ronden uitliepen op een ware titanenstrijd. Mørkøv en Keisse vochten in een sprint om de zege,  die na een beetje duw- en trekwerk uiteindelijk naar de Belg ging. Veel schoten Keisse en Terpstra er echter niet mee op, omdat de leiders dankzij hun knappe tweede plaats de schade natuurlijk beperkt hielden.

 

Met de punten die bij de tweede positie hoorden, doorbraken Mørkøv/Ligthart de 100 puntengrens, wat een bonusronde opleverde. Met een totaal van 86 zullen Keisse en Terpstra tijdens de derde dag ongetwijfeld ook die mijlpaal bereiken en de Deen en Nederlander weer het vuur aan de schenen leggen. Net zoals De Ketele en Van Hoecke dat trouwens zullen doen. Zij hebben net als Wim Stroetinga en Peter Schep ook nog gewoon uitzicht op de koppositie.

 

Stand na dag 2:

adam05

plaats nr koppels ronde punten
1 6 Michael Mørkøv (DEN) / Pim Ligthart (NED) 0 108
2 1 Gijs Van Hoecke (BEL) / Kenny De Ketele (BEL) 1 105
3 2 Iljo Keisse (BEL) / Niki Terpstra (NED) 1 86
4 3 Wim Stroetinga (NED) / Peter Schep (NED) 2 90
5 5 Yoeri Havik (NED) / Nick Stöpler (NED) 2 66
6 7 Robert Bartko (GER) / Jens Mouris (NED) 2 59
7 9 Barry Markus (NED) / Léon van Bon (NED) 6 48
8 4 Franco Marvulli (SUI) / Leif Lampater (GER) 6 22
9 14 Michael Vingerling (NED) / Geert-Jan Jonkman (NED) 7 36
10 11 Cyrille Thièry (SUI) / Loïc Perizzolo (SUI) 8 43
11 10 Melvin Boskamp (NED) / Wesley Kreder (NED) 8 18
12 8 Nolan Hoffmann (RSA) / Marc Hester (DEN) 9 38
13 12 Tim Veldt (NED) / Jos Pronk (NED) 10 43
14 13 Morgan Kneisky (FRA) / Roy Pieters (NED) 10 18

 

Michael Mørkøv/Pim Ligthart behouden leiding

19:02 uur: De elite mannen rijden zich alvast een beetje warm op de baan. Straks worden zij gepresenteerd aan het publiek in het Amsterdamse velodrome. Straks beginnen zij aan het eerste onderdeel van de avond: de koppelkoers over zestig ronden met zes tussensprints. De mini's en junioren hebben hun eerste wedstrijden overigens al gereden.

19:39 uur: Kenny De Ketele en Gijs van Hoecke beginnen goed aan de tweede dag. Zij schrijven het eerste onderdeel, de koppelkoers over zestig ronden met zes tussensprints, op hun naam. Terpstra/Keisse wordt tweede en pakt daarmee twaalf punten. Het Nederlands/Belgische duo komt in het algemeen klassement op gelijke hoogte met Morkov/Ligthart. Beide koppels hebben 63 punten.

20:03 uur: Net als gisteren zegevieren Jos Pronk en Tim Veldt op het onderdeel tijdrit 1 ronde. Met 10.336 zijn zij de snelste.

20:23 uur: Morkov/Ligthart doet goede zaken voor het algemeen klassement. Ze winnen de koppelafvalkoers. Havik/Stöpler wordt tweede, Van Hoecke/De Ketele derde. Terpstra/Keisse werd al als derde uitgeschakeld. Gat tussen leiders Morkov en Ligthart en nummers twee Terpstra en Keisse in het algemeen klassement is daardoor 24 punten.

20:34 uur: Sprinters Cup: De Brit David Daniell wint het eerste onderdeel van de dag: de keirin.

20:41 uur: Windvlagen, brullende motoren en een gasgeur. Dat betekent dat er derny's in de baan zijn.

20:50 uur: Het leek te gaan tussen De Ketele en Terpstra, maar het is Peter Schep die de eerste derny race op zijn naam schrijft. Knap, want De Kei uit Amersfoort is een beetje ziekjes.

21:02 uur: Tim Veldt is oppermachtig in de afvalkoers. De partner van Jos Pronk verslaat de Zwitser Cyrille Thièry. Barry Markus wordt derde.

21:19 uur: Wesley Kreder perst er een flinke sprint uit en dat levert hem de zege in de tweede derny race van de avond op. De nieuwbakken Vacansoleil-DCM-renner houdt Jos Pronk nipt achter zich.

21:32 uur: Sprinters Cup: De Brit John Paul zegeviert met 10.805 in de tijdrit.

22:14 uur: Zes koppels hadden ronde voorsprong (welteverstaan: Van Hoecke/De Ketele, Keisse/Terpstra, Stroetinga/Schep, Havik/Stöpler, Morkov/Ligthart en Bartko/Mouris), maar inmiddels gaan Keisse en Terpstra solo aan kop.

22:22 uur: Van Hoecke/De Ketele, Havik/Stöpler, Morkov/Ligthart, Bartko/Mouris en Schep/Stroetinga doen wat terug en komen op gelijke hoogte met Keisse/Terpstra. Nog dertien minuten. En tien ronden.

22:28 uur: Marvulli heeft last van een oude schouderblessure en is afgestapt. Omdat zijn maatje Lampater niet in de baan bleef, maar ook het rennerskwartier op heeft gezocht, krijgt het duo twee strafronden.

22:39 uur: De koppelkoers draait uiteindelijk uit op een titangevecht tussen Keisse/Terpstra en Morkov/Ligthart. Keisse wint de sprint van Morkov en bezorgt de twee Omega Pharma-QuickStep-renners de winst. Door de bij de tweede plaats behorend twaalf punten hebben Morkov en Ligthart nu precies honderd punten. Daardoor hebben ze een ronde voorsprong op nummers twee Keisse en Terpstra genomen. Die zijn met 86 punten echter ook dichtbij een bonusronde..

22:53 uur: Sprinters Cup: John Paul wint het laatste onderdeel van de avond.

23:17 uur: Stroetinga/Schep duikt als laatste koppel onder de tijd van het duo Hoffman/Hester, dat aan de leiding ging, door en wint de tijdrit over twee ronden.

23:30 uur: Met een straf eindschot beslissen Van Bon en Markus de supersprint, het laatste onderdeel van de avond, in hun voordeel.

DAG 2

Mannen Elite: Uitslag 21 - Rit 10 Elite Koppelkoers 6 Sprints Uitslag 22 - Rit 11 Elite Tijdrit Uitslag 23 - Rit 12 Elite Koppelafvalkoers Uitslag 25 - Rit 13 Elite Derny's 1e Serie Uitslag 26 - Rit 14 Elite Afvalkoers Uitslag 27 - Rit 15 Elite Derny's 2e Serie Uitslag 29 - Rit 16 Elite Koppelkoers Uitslag 31 - Rit 17 Elite Koppeltijdrit Uitslag 32 - Rit 18 Elite Supersprint (inclusief algemeen klassement na dag 2)

Sprinters Cup: Uitslag 24 - Rit 4 Sprint Cup Keirin Uitslag 28 - Rit 5 Sprint Cup 200 Mtr Uitslag 30 - Rit 6 Sprint Cup Finale (inclusief algemeen klassement na dag 2)

Mini's 3-daagse:

Uitslag 17 - Rit 3 Mini's Scratch Uitslag 19 - Rit 4 Mini's Koppelkoers (inclusief algemeen klassement na dag 2)

Junioren 3-daagse: Uitslag 18 - Rit 3 Junioren Tijdrit Uitslag 20 - Rit 4 Junioren Koppelkoers (inclusief algemeen klassement na dag 2)