Stroetinga/Schep nieuwe leiders, hoofdrol voor Havik/Stöpler

adam0303

Op de derde avond van de 20ste Amsterdamse Zesdaagse kwam er toch een aflossing van de wacht. In het laatste onderdeel, de supersprint behaalde Peter Schep met koppelmaat Wim Stroetinga (hiernaast op de foto van Javelin) genoeg punten om de leiders tot dan toe Michael Mørkøv met Pim Ligthart van de leiding te rijden. Uitblinkers op deze avond waren onbetwist het jonge koppel Yoeri Havik/Nick Stöpler. Zij wonnen beide koppelkoersen en staan nu op dezelfde hoogte als de leiders.

Foto’s hieronder zijn eveneens van Javelin en tonen de uitblinkers van de derde avond Havik/Stöpler.

bron; Amsterdamse zesdaagse

 

adam0301

De kop van de rangschikking schoof gisteren tijdens de derde dag van de Zesdaagse van Amsterdam meer en meer in elkaar. Niet alleen werden Wim Stroetinga en Peter Schep de nieuwe leiders en kwamen vier koppels in dezelfde ronde, ook meldde zich met Yoeri Havik/Nick Stöpler een nieuw duo bovenaan het klassement.

De twee jonge Nederlanders begonnen formidabel aan de derde dag door meteen de koppelkoers over zestig ronden inclusief tien sprints op hun naam te schrijven. Later op de avond pleegden ze in de koppelkoers over zestig minuten en tien ronden een ware coupe. Niet alleen wonnen ze het onderdeel wat hen een bonusronde opleverde; ze pakten tijdens de koers óók nog een ronde terug. Stroetinga en Schep deden dat ook en dus kwamen er twee koppels langszij bij Michael Mørkøv/Ligthart en Iljo Keisse/Niki Terpstra.
 
Door de spannende koppelkoers kwamen er dus vier koppels in dezelfde ronde aan de leiding. Het puntenverschil was echter zo minimaal dat de laatste twee onderdelen, de tijdrit over twee ronden en de supersprint, beslissend zouden worden voor wie dag drie als koploper zou afsluiten.
 
Goede dienst
In dat eerste onderdeel bewezen Stroetinga en Schep zichzelf een goede dienst door hun favorietenrol te verzilveren. Omdat geen van de andere favorieten in de buurt kwam van de tijd van De Flits uit Friesland en de De Kei uit Amersfoort, namen Stroetinga en Schep de leiding over in het klassement.
 
In de supersprint, het laatste onderdeel van de avond, waren Keisse en Terpstra het enige favorietenduo dat zich kon handhaven tot de eindsprint. Hun achterstand was na de tijdrit over twee ronden echter zo groot dat ze leiders Stroetinga/Schep en de nummers twee Mørkøv/Ligthart niet meer konden achterhalen en dus gewoon derde bleven.
adam0302
Strijd
Achter de drie eerder genoemde koppels staan Havik en Stöpler nu vierde. Gijs Van Hoecke en Kenny De Ketele zijn het vijfde koppel op de ranglijst. De twee Belgen hebben een ronde achterstand, maar hebben een puntentotaal dat, mits er een ronde wordt goed gemaakt, goed is voor de derde plaats. Vandaag zullen vijf koppels dus volop strijd

 

19:30 uur: Het startschot heeft geklonken. We zijn begonnen aan de koppelkoers over zestig ronden inclusief zes tussensprints.

19:45 uur: Bij het ingaan van de laatste rondes hebben drie koppels tien punten: Havik/Stöpler, Bartko/Mouris en Kreder/Boskamp. De eerste twee duo's wonnen allebei twee sprints, terwijl het laatstgenoemde koppel constant alert mee spurtte. De laatste sprint wordt uiteindelijk gewonnen door De Ketele/Van Hoecke. Havik/Stöpler schrijven dankzij een tweede plaats de koppelkoers op hun naam.

20:05 uur: Veldt en Pronk zijn net als de andere twee dagen het snelste duo in de tijdrit over twee ronden: 10:391. Van de vier beste geplaatste koppels doen Stroetinga/Schep het met een tweede plaats het best..

20:25 uur: Koppelafvalkoers: de laatste vier koppels in de baan zijn de koppels die ook de eerste vier plaatsen in het klassement bezetten: Stroetinga/Schep, Morkov/Ligthart, Keisse/Terpstra en De Ketele/Van Hoecke. Uiteindelijk is dit de uitslag: 4e De Ketele/Van Hoecke, 3e Keisse/Terpstra, 2e Morkov/Ligthart, 1e Stroetinga/Schep.

20:34 uur: Sprinters Cup: John Paul zegeviert op het onderdeel keirin.

20:55 uur: Kneisky en Vingerling maken er tijdens de eerste derny race van de avond een spannend gevecht van, maar uiteindelijk is het de Fransman die op de streep net iets overhoudt op de Nederlander..

21:04 uur: Ligthart en Schep worden als snel uitgeschakeld op de afvalkoers, terwijl de De Ketele en Terpstra zich bij de laatste drie renners in koers nestelen. Het is echter Mouris die er met de winst vandoor gaat..

21:22 uur: Het is Morkov die de tweede derny race wint. Stroetinga wordt tweede, Keisse derde. Een knappe prestatie van de Belg, want een paar ronden voor het eind kreeg zijn gangmaker een defect. Op eigen kracht reed Keisse vervolgens naar Morkov en Stroetinga toe, maar toen was de pijp leeg.

21:34 uur: Sprinters Cup: Pete Mitchell wint de 200 meter sprint. Alle drie de Britten hebben het onderdeel nu een keer gewonnen.

22:10 uur: We zitten halverwege de koppelkoers over zestig minuten plus tien ronden. Van Hoecke/De Ketele gaan samen met Keisse/Terpstra en Morkov/Ligthart aan de leiding.

22:42 uur: Koppelkoers: Yoeri Havik verslaat Wim Stroetinga in de eindsprint en dus winnen hij en Nick Stöpler ook de tweede koppelkoers van de avond. En dat niet alleen. De twee rijden zich in de zelfde ronde als leiders Morkov/Ligthart. Niet alleen pakten ze in de koers een ronde, ze kregen er ook nog een als bonus, omdat ze dankzij de overwinning de honderd punten grens doorbraken.

22:53 uur: Sprinters Cup: De Brit Pete Mitchell schrijft het laatste onderdeel van de derde dag van de Sprinters Cup op zijn naam.

23:16 uur: Wim Stroetinga en Peter Schep bewijzen zichzelf een goede dienst. Niet alleen winnen ze de tijdrit over twee ronden, ook pakken ze de leiding in het algemeen klassement.

23:33 uur: Marvulli en Lampater besluiten de dag met winst in de supersprint. Wim Stroetinga en Peter Schep zijn de nieuwe leiders.

adam0303

 Stand na drie dagen

plaats

nr

koppels

ronde

punten

1

3

Wim Stroetinga (NED) / Peter Schep (NED)

0

152

2

6

Michael Mørkøv (DEN) / Pim Ligthart (NED)

0

141

3

2

Iljo Keisse (BEL) / Niki Terpstra (NED)

0

126

4

5

Yoeri Havik (NED) / Nick Stöpler (NED)

0

106

5

1

Gijs Van Hoecke (BEL) / Kenny De Ketele (BEL)

1

136

6

7

Robert Bartko (GER) / Jens Mouris (NED)

1

95

7

9

Barry Markus (NED) / Léon van Bon (NED)

7

59

8

14

Michael Vingerling (NED) / Geert-Jan Jonkman (NED)

8

60

9

11

Cyrille Thièry (SUI) / Loïc Perizzolo (SUI)

9

50

10

110

Melvin Boskamp (NED) / Wesley Kreder (NED)

9

37

11

4

Franco Marvulli (SUI) / Leif Lampater (GER)

10

57

12

8

Nolan Hoffmann (RSA) / Marc Hester (DEN)

11

55

13

13

Morgan Kneisky (FRA) / Roy Pieters (NED)

12

39

14

12

Tim Veldt (NED) / Jos Pronk (NED)

17