Keisse/Terpstra op poule positie

adam0401foto's; Javelin

De wisseling van de wacht op kop van de Amsterdamse zesdaagse gaat snel. Nu waren het de winnaars van vorig jaar Iljo Keisse en Niki Terpstra die de leiding namen. Zij pakten hun winst in de koppelkoers en verdreven daarmee Schep/Stroetinga van de eerste plaats. Die staan nog als beste achtervolgers op de tweede plaats, met vier koppels op zelfde hoogte die in hun nek hijgen.

 

adam0401

 

Bron; website Amsterdamse zesdaagse

Iljo Keisse en Niki Terpstra hebben donderdag tijdens de vierde dag van de Zesdaagse van Amsterdam de macht gegrepen. De titelverdedigers wisten tijdens de koppelkoers over zestig minuten plus tien ronden een ronde voorsprong te pakken. Dat bracht hen de winst én de leiding in het algemeen klassement.

De twee Omega Pharma – Quick Step-coureurs wisten met een ultieme krachtsinspanning in de laatste ronde aansluiting te vinden bij Gijs Van Hoecke en Kenny De Ketele. De twee Belgen gingen tot dat moment solo aan de leiding en dachten de winst wellicht al binnen te hebben, want in de eindsprint was De Ketele niet helemaal scherp meer. Terpstra, die net een flinke inspanning had geleverd, ging er – zij het nipt – met de winst vandoor.

Spannende strijd
In het algemeen klassement ontwikkelt zich achter Terpstra en Keisse een spannende strijd. Vijf koppels hebben een ronde achterstand en drie daarvan begeven zich binnen zes punten van elkaar. Stroetinga en Schep doen het met 182 punten het beste, maar zijn nog lang niet van Van Hoecke en De Ketele (182) en Mørkøv en Ligthart (181) af.

Yoeri Havik en Nick Stöpler bevinden zich ook op een ronde van de leiders, maar raken qua punten (134) een beetje achterop. Zij lijken zich alleen via rondewinst nog te kunnen gaan mengen in de strijd om de eindzege. De twee jongelingen lieten donderdag zien daar in ieder geval niet voor weg te lopen. In de koppelkoers gingen zij herhaaldelijk in de aanval, alleen was het telkens net niet goed genoeg. Robert Bartko en Jens Mouris vormen het laatste koppel dat slechts een ronde achterstand heeft. Achter het Duits-Nederlandse duo staan Léon van Bon en Barry Markus als zevende geklasseerd. Zij zijn met een achterstand van negen ronden echter kansloos voor een ereplaats.

Livestream finale op zaterdag
Zaterdagavond is de finale van de Zesdaagse van Amsterdam 2012 LIVE te volgen via een livestream. Van 19.30-21.30 uur en 22.00-00.00 uur zenden we rechtstreeks uit, met commentaar van Eurosport-commentator Danny Nelissen en zesdaagsecrack, Danny Stam. 

19:49 uur: Het laatste koppel, Kenny De Ketele en Gijs van Hoecke, wordt voorgesteld. We gaan zo officieel beginnen aan dag vier van de Zesdaagse met de koppelkoers over zestig ronden inclusief zes sprints.

adam0403

19:57 uur: De eerste tussensprint is gewonnen door Thierry/Perizzolo. Eerder vanavond vond de eerste race van de Six Day Talents Cup plaats..

20:03 uur: De Zwitsers Thierry en Perizzolo zijn zojuist gehuldigd als winnaars, maar krijgen nu van de jury te horen dat ze tweede zijn geworden. Het duo Hoffman/Hester heeft zonder dat de hoge heren het door hadden een ronde gepakt en is bij nader inzien dus de winnaar..

20:29 uur: Voor het eerst deze Zesdaagse zijn het niet Veldt en Pronk die zegevieren in de tijdrit over één ronde. Het duo komt 0,049 seconden te kort om de tijd van Stroetinga en Schep te verbeteren. De leiders in het algemeen klassement winnen dus het tweede onderdeel van de avond..

20:53 uur: Net als gisteren gaat het in de koppelafvalkoers tussen Keisse(/Terpstra) en Morkov(/Ligthart). Opnieuw is het de Deen die wint. Hij en Pim Ligthart krijgen de bloemen van Kenny van Hummel, ploegmaat van Ligthart bij Vacansoleil-DCM.

20:59 uur: Sprinters Cup: Pete Mitchell wint de keirin. Klik hier voor de complete uitslag.

21:18 uur: Geert-Jan Jonkman is de winnaar van de eerste derny race van de avond. De Nederlander doet dat samen met gangmaker Ron Zijlaard, en ook hij krijgt dus applaus.

21:27 uur: Michael Vingerling blijft op de afvalkoers als laatste over met Gijs Van Hoecke. De Nederlander verrast de Belg met een vroege aanval en houdt stand. Winst voor Vingerling dus..

21:49 uur: Kenny de Ketele wint de tweede derny race van de avond. Peter Schep wordt tweede. Pim Ligthart, die eerder op de avond samen met Morkov de leiding had genomen in het algemeen klassement, wordt vijfde. Hierdoor gaan Stroetinga/Schep en Morkov/Ligthart nu gezamenlijk aan de leiding met allebei 166 punten..

22:01 uur: Pete Mitchell snelste in tijdrit over één ronde..

22:05 uur: We zijn begonnen aan de koppelkoers over zestig minuten plus tien ronden.

23:08 uur: Het leek erop dat Van Hoecke en De Ketele de koppelkoers gingen winnen, maar uiteindelijk zijn het toch Keisse en Terpstra. De twee Omega Pharma-QuickStep-renners komen in de laatste ronde op gelijke hoogte met de twee Belgen, die solo aan de leidingen gingen met een ronde voorsprong, en winnen vervolgens de sprint. De twee titelverdedigers gaan daardoor nu aan de leiding in het algemeen klassement.

23:20 uur: Sprinters Cup: David Daniel wint laatste onderdeel

23:43 uur: Tim Veldt en Jos Pronk winnen de koppeltijdrit over twee ronden. Stroetinga en Schep komen net te kort..

23:59 uur: Eén voor twaalf. Een mooi moment om af te sluiten. En dat doen we met winst van Hoffman en Hester in de supersprint

adam0402

Stand na dag 4:

plaats

nr

koppels

ronde

punten

1

2

Iljo Keisse (BEL) / Niki Terpstra (NED)

0

165

2

3

Wim Stroetinga (NED) / Peter Schep (NED)

1

182

3

1

Gijs Van Hoecke (BEL) / Kenny De Ketele (BEL)

1

181

4

6

Michael Mørkøv (DEN) / Pim Ligthart (NED)

1

176

5

5

Yoeri   Havik (NED) / Nick Stöpler (NED)

1

134

6

7

Robert Bartko (GER) / Jens Mouris (NED)

1

107

7

9

Barry Markus (NED) / Léon van Bon (NED)

9

69

8

14

Michael Vingerling (NED) / Geert-Jan Jonkman (NED)

11

95

9

10

Melvin Boskamp (NED) / Wesley Kreder (NED)

12

54

10

11

Cyrille   Thièry (SUI) / Loïc Perizzolo (SUI)

13

63

11

8

Nolan Hoffmann (RSA) / Marc Hester (DEN)

14

111

12

4

Franco   Marvulli (SUI) / Leif Lampater (GER)

15

74

13

13

Morgan Kneisky (FRA) / Roy Pieters (NED)

16

53

14

12

Tim Veldt (NED) / Jos Pronk (NED)

22

96