Door Dan Rolandus, foto's Henk Harrevelt

ramsesDen Helder_ Ramses Bekkenk heeft in Den Helder andermaal bewezen de koning van de strandrace te zijn. De 36-jarige renner uit het Mitsubishi Mountainbiketeam legde zijn vierde overwinning in de kustrace van Hoek van Holland naar Den Helder weliswaar niet af in zijn in 2007 gevestigde recordtijd van 3.28.35, maar bleef in een tijd van 3.59.52, wel net onder de vier uur.

 

strandrace2

,,Ik had geen suikers meer in het lijf, had het zwaar in de laatste 30 kilometer, kon niet meer eten en drinken, en dan toch nog winnen,’’ strompelde de winnaar richting catacomben onder de tribune van FC Den Helder voor een warme douche.

Ramses Bekkenk en zijn ploeggenoot Bram Rood schoten al vanuit het vertrek snel uit de startblokken. Stefan Vreugdenhil, Jeroen Boelen en Rob van der Niet konden hun karretje nog net aanpikken. Nadat Van der Niet was aangesloten, moest de Leidenaar er meteen weer af. Brabander Boelen kon het rappe tempo van de Noord-Hollanders evenmin volgen. De drie leiders draaiden in de langste strandrace ter wereld langs de vloedlijn van de Noordzeekust over ruim 130 kilometer de grote molen. Op het Wassenaarse strand maakten de koplopers Bekkenk, Rood en Vreugdenhil een diepe buiging voor koningin Beatrix, die te paard werd opgeschrikt door voorbij razende mountainbikers. ,,Bram (Rood, red.) heeft in het eerste uur hard doorgereden,’’ was nationaal marathon kampioen Bekkenk weer bij stem. ,,Toen we eenmaal weg waren, wilden we niet meer wachten.’’ Na 40 kilometer was het beste eraf bij Bram Rood. De winnaar van de race naar Den Helder vorig jaar liet het kopwerk vervolgens over aan Ramses Bekkenk. ,,Het gat werd steeds groter. Bij Petten werd het minder, kon net bijblijven, maar werd door suikergebrek ook misselijk. Ik had nog net wat kracht over om bij de afslag van het strand (de Donkere Duinen, red.) te demarreren,’’ aldus analyseerde de in Poeldijk geboren inwoner van Broek op Langedijk zijn winnende race. Bram Rood en Stefan Vreugdenhil wilden zich net opmaken voor de sprint om de tweede plaats, maar gingen op het kletsnatte gras gezamenlijk onderuit. Rood passeerde voor Naaldwijker Vreugdenhil de streep als tweede. ,,Ik was blij dat ik in het wiel van Ramses en Rood kon blijven. Het gedeelte in de buurt van Monster met het opgespoten zand was heel zwaar. Daar werd eigenlijk ook de slag geslagen. Nabij de sluizen van IJmuiden begon ik me weer goed te voelen en ben mee gaan draaien. Bekkenk en Rood hadden op de mindere stukken wat meer power, maar op de delen waar je tempo kon maken kreeg ik het goede gevoel. Ik hoopte ook op een sprint, maar Bekkenk ging er bij de strandafgang vandoor,’’ beschreef Westlander Stefan Vreugdenhil de kustrace.