Keisse en O'Shea winnen Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent

Iljo Keisse en Glenn O'Shea zijn de laureaten van de 72ste Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent. In een zinderende finale hielden ze de wereldkampioenen ploegkoers Gijs Van Hoecke en Kenny De Ketele af. Robert Bartko en Silvan Dillier mochten als derde mee op het podium. 

adam07Archieffoto van Javelin 

O'Shea-Keisse (448 punten), Van Hoecke-De Ketele (436) en Dillier-Bartko (307) veroverden dankzij de punten in de nevennummers nog een bonusronde, zodat we met deze drie ploegen in dezelfde ronde aan de afsluitende ploegkoers over één uur begonnen.
Dillier en Bartko namen daarin snel voorsprong, maar uiteindelijk moest de Duits-Zwitserse ploeg toekijken hoe O'Shea-Keisse en Van Hoecke-De Ketele toch hun meerwaarde toonden.
De definitieve beslissing moest vallen via de vijf klassementssprints aan het einde. Van Hoecke en De Ketele knabbelden aan hun achterstand en met één sprint te gaan hadden de wereldkampioenen nog zes punten achterstand.
Op weg naar die slotsprint kwam Van Hoecke echter ten val en De Ketele kon niet weerstaan aan de snelheid van Keisse.

foto; Cor Vos

 Joop Zijlaard

 

 

In aanloop naar de finale was er een passend eerbetoon aan de deze winter afscheid nemende dernygangmaker Joop Zijlaard, die na een carrière van meer dan veertig jaar deze week zijn laatste rondjes op het ovaal van het Kuipke draaide.

,,Ik was 42 jaar gangmaker zoals dat heet. Ik wil mijn plaats nu wel eens afstaan aan de jeugd. Ik word 70 jaar dus moet die 'ouwe zak' maar eens van de derny stappen vind ik dan", schaterde Zijlaard.
"Ik heb er zowat 35 edities in het Gentse Kuipke opzitten. Een toffe periode. Ik heb hier echte vrienden leren maken en reed hier rond met serieuze kampioenen. Etienne De Wilde nam ik zo jaren op sleeptouw. Ook andere mannen zoals Johan Museeuw, Erik Zabel, Paolo Bettini, Jan Raas, Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Iljo Keisse kropen graag achter mijn rug. Met de betreurde 'Kneet' werd ik zelfs Europees kampioen in Kopenhagen", klonk het.
"De kunst van de gangmaker bestaat erin zijn renner zoveel mogelijk uit de wind te zetten. Je moet tevens beschikken over een speciale lichaamsbouw. Ik heb van moeder natuur een imposant figuur meegekregen en dat heeft me geholpen in mijn carrière. Andere dernyrijders moesten acht truien aandoen en kwamen dan nog niet aan het gepaste gestalte. Zondag zit het erop in Gent. Het zal slikken worden als ik de derny stil leg in dit Kuipke waar de wielerfans mij zoveel keer toeschreeuwden en mij en mijn renner bejubelden".

Filip De Greef - Persbureau Marc Van Landeghem
Eindstand Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent 

Plaats

Ploeg

Ronden

Punten

1

Team Omega Pharma
  O'Shea Glenn - Keisse Iljo

0

484

2

Team Topsport Vlaanderen - Mercator
  Van Hoecke Gijs - De Ketele Kenny

0

472

3

Team Mega Doe-Het-Zelf - John Saey
  Dillier Silvan - Bartko Robert

0

335

4

Team VDK
  Hester Marc - Hansen Lasse

4

245

5

Team ADMB
  Stroetinga Wim - Schep Peter

9

138

6

Team Caruur
  Mertens Tim - De Buyst Jasper

10

239

7

Team Eurotyre Bandencentrales
  Marguet Tristan - Marvulli Franco

11

282

8

Team Callant - Decoranda
  Brisse Vivien - Kneisky Morgan

13

202

9

Team Lotto
  Lampater Leif - Van der Sande Tosh

14

160

10

Team Oudendijk
  Hoffman Nolan - Grasmann Christian

37

95

11

Team Provincie Oost-Vlaanderen
  De Pauw Moreno - Cocquyt Nicky

41

113

12

Team Geka Kaas
  Muller Andres - Stahr Max

43

60

13

Team AVS
  Schets Steve - Breyne Jonathan

46

135