Nick Stöpler01Nick Stöpler uit Woerden stapte na het NK 50 kilometer in het Amsterdamse Veldodrome met een ontevreden gezicht van zijn fiets. Met zijn prestatie op de piste had zijn gemoedstoestand niets te maken. Integendeel, in een ijzersterke koers was hij met overmacht kampioen geworden. Het hele veld had hij minstens op een ronde achterstand gereden, ook Jesper Asselman, die in de finale nog in de achtervolging was gegaan, maar niet verder kwam dan de zilveren plak en ook niet favoriet Jeff Vermeulen die nog wel de eindsprint won, maar dat slechts beloond zag met de derde plek.

foto's zijn van Peter Schoonen

2012nk50km031

 

Nee, de ontevredenheid van Nick Stöpler gold grotendeels de begeleiders van zijn ploeg, de Koga formatie en een aantal renners daarvan. Met zijn zessen hadden ze zich voor de finale geplaatst, die overmacht moest zich in de eindstrijd terug betalen. Waarschijnlijk was er toch te weinig vertouwen in de renner, die begin dit jaar zo onfortuinlijk uit de Rotterdamse zesdaagse was weg gevallen. Het ontbreken van kopman Wim Stroetinga, met Peter Schep op trainingskamp naar Zuid-Afrika, had de Kogaploeg angst gebracht. ,,Wij missen een renner die het karwei kan afmaken’’, was de mening.

Nick Stöplers logenstrafte die opvatting ten volle. Hij was de enige die drie winstronden wist te veroveren. ,,Voortdurend stonden ze beneden in de baan naar mij te roepen waar ik mee bezig was’’, vertrouwde Nick Stöpler een begeleider toe. ,,Ook een paar mijn ploegmaten dachten daar blijkbaar zo over, die reden echt voor zich zelf. Gelukkig hebben er een paar mij wel gesteund, vooral wat Wim Botman in de laatste ronden voor mij deed was hard nodig om de titel te veroveren, het ging me toch niet in de kouwe kleren zitten.

2012nk50km030

De titelstrijd kende over de gehele 50 kilometer koers een opwindend verloop, het aantal aanvallen niet was te tellen. Voorturend waren er renners op zoek naar een winstronde. De eerste die daarin leek te slagen was Jesper Asselman in gezelschap van Jeff Vermeulen. Het duo keek het peloton al in de rug, maar een valpartij strooide roet in het eten. Drie coureurs, waarbij zesdaagsenrenner Yoeri Havik, kwamen ten val, wat de jury deed beslissen de koers te neutraliseren. , Onnodig oordeelde de beide vluchters eendrachtig. ,,Er lagen er maar een paar renners op de grond, wel naast de baan. Vallen hoort nu eenmaal bij deze tak van sport. Is het een massale val, dat is wat anders, nu hadden we best door kunnen rijden. Ergste was nog dat we na de herstart weer in het peloton moeten plaats nemen, in plaats met de voorsprong die we hadden op het moment van de val’’

,,Die ronde achterstand had mij niet uitgemaakt’’, lachte Nick Stöpler na afloop. ,,Ik voelde me vandaag zo sterk, er had een grote vent moeten komen, om mij van de zege te houden’’.

De winnaar heeft altijd gelijk, Stöpler was onbetwist de beste renner in de baan, had bovendien een aantal ploegmaten uit de Kogaploeg aan zijn zijde. ,,Er was niet tegen te rijden’’, gaf Jesper Asselman toe.

2012nk50km002

 

Waarschijnlijk laat Stöpler de overige wedstrijden in de NK cyclus, dat na de kerstmis in Apeldoorn wordt afgewerkt aan zich voorbij gaan. ,,Ik ga op trainingskamp naar Mallorca’’, gaf hij zijn toekomstplannen aan. Voor de komende zesdaagse van Rotterdam wil ik klaar zijn. Van mijn val in de vorige Six heb ik toch behoorlijk last gehad. Veel heb ik er aangedaan om op niveau terug te komen. Het gaat goed, maar dat laatste stukje wat er nog aan ontbreekt, daar moet hard aan gewerkt worden’’.