Jan Bos wint BerkelJan Bos wint Berkel

Jan Bos overtuigd in Berkel

{Door Hans van Houdt, foto Koos ’t Hart (www.fotokoos.info}

Jan Bos wilde zaterdag de wielerronde van Berkel in stijl afronden. De Fries in dienst van het Krimpenerwaardse team De Leasewinkel/De Waardrenner, verkeert momenteel in glanzende vorm. Hij was afgelopen week winnaar van drie koersen. In Berkel verkeerde Bos in de finale in gezelschap van nog twee koplopers, Dennis Smit en Lars van der Vall, waarmee hij bijkans de gehele koers in de aanval had gereden. ,,Wat is echter mooier dan alleen aankomen’’, realiseerde de Fries zich in de laatste omloop.

Jan Bos nam dan ook afscheid van zijn twee metgezellen en afgetekend behaalde hij zijn elfde seizoenzege. Bijna moeiteloos leek de winst tot stand zijn gekomen. In het veld van bijna honderd vertrekkers was de Fries de absolute uitblinker. Waar de meeste renners moeite hadden met de afstand van honderd kilometer, was Jan Bos de motor van de kopgroep. Die oorspronkelijk uit zes vluchters had bestaan. Vanuit het vertrek ging Leidenaar Rob van der Niet op avontuur. Al snel kreeg hij gezelschap van Westlander Stefan Vreugdenhil en oud Nederlands kampioen Dennis Smit ,,In een koers met zoveel coureurs kan je beter maar voor de groep uit gaan rijden’’, dat is veiliger’’, aldus de zoon van Tour de France etappewinnaar Theo Smit. Het gezelschap kreeg nog versterking van thuisrijder Stefan van Winden, die met Lars van der Vall uit Ouderkerk aan de Amstel aansluiting verkreeg, terwijl Jan Bos na een solo de kopgroep completeerde.

Ondanks verwoede pogingen uit het peloton, waaruit onder meer Rob Disseldorp door een val verdween, bleef het sextet buiten schot. Intact bleef de kopgroep niet. Onder dreiging van een jachtgroep, waarin vooral Sander Lormans; (,,Ik startte achterin, voordat ik me naar voren had geworsteld waren de vogels gevlogen’’), zich uit de naad werkte om de achterstand te nivelleren, verhoogde Jan Bos het tempo, waardoor de genoemde drie renners vooruit kwamen. ,,Stom van me, ik had mee moeten gaan’’, sipte Stefan van Winden. ,,Door vakantie ben ik echter nog niet in mijn gewenste vorm’’.

Jan Bos had daar geen last van. ,Het gaat momenteel super’’, oordeelde de renner uit Nieuwenhorne. ,,Ik ben pas afgestudeerd, ben nu meester in de rechten. Heb daardoor alle tijd om te koersen, dat betaalt zich nu uit’’.

 

Iris Slappendel won bij de vrouwen ook zij was duidelijk de uitblinker in de koers.

Uitslagen; www.fotokoos.info