Brian van Goethem onttroont in Abbenbroek Michael Vingerling

{Door Dan Rolandus}

foto; fotokoosabbenbroek

Abbenbroek_ Brian van Goethem slaagde erin om zich in de laatste ronde van de Wielerronde van Abbenbroek samen met Erik Jan Kooiman te ontworstelen van het peloton. Het duo sloeg een gat van vijftig meter waarop de zwoegers geen antwoord hadden. Van Goethem rekende vervolgens in de sprint af met de kansloze Erik Jan Kooiman.

 ,,Abbenbroek heeft een mooi rondje waarin je volle bak kunt doorrijden, mij op het lijf geschreven,’’ glunderde de 21-jarige Zeeuw, die volgend seizoen zal uitkomen voor de continentale wielerstal van Metec. ,,Toen we wegreden had ik niet het idee beter te zijn dan Erik Jan (Kooiman,red.).

In de sprint hoefde ik echter maar één keer aan te zetten,’’ beschreef de student Energie en Procestechniek aan de HTS in Vlissingen zijn zesde seizoenzege. Het tempo in de 32e uitgave van de miniklassieker over 100 kilometer door de polder lag heel hoog. Ontsnappen was onmogelijk. Zo ook de dertien man, onder wie de 46-jarige Lex Nederlof, Michael Vingerling en Vierpoldenaar Aron Kremer, kregen geen ruimte om uit de greep van de massa te komen. ,,Het was een heel zware koers, waarin de goede renners de handen ineen hebben geslagen.

Op het moment dat ik uit het zadel kwam, wist ik dat het heel moeilijk zou worden om weg te komen,’’ wees de uitredend kampioen van Abbenbroek met de belasting van drie achtereenvolgende overwinningen. Brian van Goethem van de Dommelstreek en Waardrenner Erik Jan Kooiman, die op vijftien kilometer van de streep nog onderuit was gegaan, slaagden er wel in om uit de greep van de moegestreden strijdersgroep te komen. Van Goethem rekende in de sprint gemakkelijk af met Kooiman.

,,Ik zag het peloton komen, maar wilde bluffen om in het wiel van Brian te gaan zitten. Hij was de sterkste, deed het meeste kopwerk en drong juist mij voor de sprint de koppositie op. Nee, Brian was vandaag gewoon de sterkste,’’ stelde de berustende Lekkerkerker zich tevreden met de tweede plaats. Léon van Bon eindigde na veel strijd in het peloton. ,,Dit was een heel mooie koers ter voorbereiding op het baanseizoen,’’ wees de voormalige prof van onder meer Davitamon-Lotto en Rabobank op de naderende Zesdaagsen van Amsterdam en Rotterdam. Waardrenner Jos Koop uit Den Hoorn won de sprint van het peloton.


abbenbroek

,,Nu kan het seizoen helemaal niet meer stuk,’’

jubelde Jordi Talen nadat hij de Ronde van Abbenbroek als snelste sprinter had afgesloten. ,,Winnen in je eigen regio, zoals laatst in Zuidland en nu in Abbenbroek voor familie en bekenden is natuur prachtig.’’ ,,Eenvoudig was het niet,’’ gaat de Spijkenisser na zijn vierentwintigste zege verder. ,,Sommige jongens lieten gaten vallen zodat Jouke Schelling voorop kwam, maar in de laatste twee ronden hadden we meer overzicht. En ja, de sprint, die ging ik van ver aan, want bij die ‘slinger’ in de bocht wist ik dat ik van voren moest zitten. Het was close, maar deze telt,’’ aldus de renner van DRC de Mol.

Op een enkele uitlooppoging van onder meer nationaal nieuwelingenkampioen Jouke Schelling en de in Hellevoetsluis geboren Maurits de Waal na bleef het inmiddels uitgedunde peloton bij elkaar. In de laatste ronde van vier kilometer werden diverse demarrages afgeslagen, waardoor het al snel duidelijk werd dat het in de miniklassieker zou uitlopen op een sprint. Jordi Talen ging deze van ver aan en liet achtereenvolgens de Westlander Jesse van den Enden en Stefan Kreder uit Zevenhuizen achter zich. Martijn van Dam behaalde in het geweld een verdienstelijke vijfde plaats achter Fabio Jakobsen uit Heukelum. De Heenvlieter kreeg te kampen met een lekke band, maar werd achter de auto van Hans de Wit met een snelheid van 65 kilometer per uur weer terug gebracht in het peloton. De Westlanders Miguel de Zoete uit Naaldwijk en Jim Lindenburg uit Wateringen finishten respectievelijk als zesde en zevende.

De Amstelveense Nike Beckeringh zegevierde bij de junior-vrouwen door haar medevluchtster in de laatste ronde, Floortje Mackaij in de sprint te kloppen. Nationaal kampioene Kirsten Coppens was de snelste van het peloton door onder meer leidersprijswinnares Nelleke Blaak uit Zuidland van het podium te houden. Marieke de Reus uit Simonshaven passeerde de meet als achtste. Nationaal kampioene Marjolein van ’t Geloof was de snelste bij de nieuwelinge-vrouwen. Het podium bij de nieuwelingen kon je vooraf nagenoeg intekenen, want de Dirkslandse versloeg in de sprint achtereenvolgens haar naaste concurrenten Jeanne Korevaar uit Groot Ammers en de Zuidlandse Chanella Stougje. ,,Het was een zware koers met die stevige wind in de polder. Iedereen probeerde in de laatste ronde weg te rijden.

Toen de rust in het peloton was weer gekeerd, gokte ik op de sprint. Ik zat goed in het wiel van juniore Kirsten Coppens, want ik kwam achter haar als eerste over de streep,’’ aldus Marjolein van ’t Geloof, die ook volgend seizoen in de kleuren van RWC Ahoy’ blijft rijden. Chanella Stougje was minder te spreken over haar optreden. ,,Sinds ik terug ben van vakantie uit Turkije gaat het minder. ,,Het loopt voor geen meter.

Kijk Marjolein (van ’t Geloof) is rap, maar Jeanne moet ik in de sprint kunnen hebben,’’ jammerde de renster van RWC Ahoy’. Bij de sportklassers leek het er even op dat de overwinning zou gaan tussen Jan Muis en Zuidlander Hans Weeda, maar de twee vluchters werden achterhaald door het jagende peloton. Dus eindigde ook deze koers in een massasprint, die werd gewonnen door Laurens Koster uit Oegstgeest, gevolgd door Papendrechter Chris Maas en Dordtenaar John Kleijnendorst. Marco van Leeuwen uit Hellevoetsluis eindigde in het sprintersgeweld op een goede zevende plaats, gevolgd door de eveneens goed rijdende Remco den Boer uit Zuidland.